Zapečená dýně s krůtím (kuřecím) masem
1 dýně hokkaido
2 lžíce olivového oleje + na vymazání
sůl, pepř
2 červené cibule
2 stroužky česneku
1 kg mletého masa z krůty nebo kuřete
2 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušené saturejky
petrželka
3 lžíce rajčatového pyré
100 ml kuřecího vývaru
100 g mozzarelly (můžou být i pro obměnu tvarůžky)
Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na cca 1 cm široké proužky. Dýni rozložíme na plech vymazaný olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 200 °C doměkka. Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme na měsíčky a opečeme na oleji, přidáme prolisovaný česnek a ještě minutu restujeme. Poté přidáme maso a opečme ze všech stran. Přisypeme bylinky, vmícháme rajčatové pyré, osolíme, opepříme a necháme pár minut dusit, aby se chutě spojili. Půl upečené dýně rozložíme na dno zapékací mísy, navršíme na ní masovou směs a přikryjeme zbylou dýní. Podlijeme vývarem a pečeme v troubě 30 minut. Nakonec přidáme plátky mozzarelly (tvarůžků) a necháme ještě 10 minut rozpustit.
Zdroj: Apetit 10/2025