Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čalamáda

11. 4. 2016

 

 

2,5 kg zelí

1 kg paprik + 4 červené papriky

1/2 kg cibule

40 dkg cukru

3 dl oleje

4 dl octa

Deko  (Nako,...)

 

Zelí, cibuli a papriky nastrouháme nebo nakrájíme nadrobno, smícháme s cukrem, olejem, octem a přesátým Dekem (bez kuliček) a necháme uležet 24 hodin. Druhý den naplníme do sklenic a dolijeme šťávou uvolněnou ze zeleniny. Sterilujeme 30 minut na 80 °C.

Z tohoto množství uděláme asi 7 sklenic čalamády, pokud se udržíme a neuďobáváme tak jako my po celý den. Chuťově moc dobrý, dal by se použít za syrova jako příloha k jídlu nebo jen tak na chroustání.

Na přání drahé polovičky jsem nálev při další várce lehce poupravila:

cukru 35 dkg, sůl 2 lžíce, jinak vše při starém. Musím přiznat, že i mě takto chutná víc, není tak sladký.

 

Zdroj: www.mimibazar.cz

 

calamada.jpg