Jdi na obsah Jdi na menu
 


Segedinský guláš podle Romana Vaňka

28. 9. 2019

1 kg vepřové plece
500 g bílého kysaného zelí
1,5 l vývaru
250 ml smetany s vysokým obsahem tuku (ideálně 30%)
5 cibulí střední velikosti
5 stroužků česneku
4 polévkové lžíce vepřového sádla
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 čajová lžička drceného kmínu
5 bobkových listů
Sůl
Pepř
Zakysaná smetana

Do rozpáleného hrnce dáme sádlo a na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli, než zezlátne. Poté přidáme kmín a vepřové maso nakrájené na kostky o velikosti 2 až 3 centimetry, které restujeme. Až se maso zatáhne, vložíme do hrnce rozlisovaný česnek a celou směs zaprášíme moukou a chvilku orestujeme. Po zhruba minutě přidáme i mletou papriku a opět chvilku orestujeme. Následně již přidáme vývar společně s bobkovými listy a maso začneme dusit. Po zhruba půl hodině, kdy je maso již poloměkké, přidáme také kysané zelí (pro chuť můžeme přilít i část zelného nálevu) a vše znovu dusíme asi půl hodiny. Rozhodující je, aby bylo maso i zelí měkké. Pro zjemnění přilijeme ještě smetanu na vaření a několik minut ještě povaříme. Na závěr pak ze segedinu vyndáme bobkové listy a dochutíme ho pepřem a solí (případně lžící cukru) Podáváme s knedlíkem.

Zdroj: Roman Vaněk

 

segedinsky_gulas.jpg