Dědečkova sváteční roláda
1,5 kg vepřového masa (nejlépe krkovice bez kosti - pokud možno, tak delší kousek vcelku)
6 párků (nejlépe debrecínky)
hořčice
pepř, sůl
4 vejce (osmažit na oleji s cibulí)
kyselé okurky
mleté maso
česnek
2 vejce do sekané
2 rohlíky
strouhánka
mléko
majoránka
Maso nařízneme a postupně rozbalujeme tak, aby vznikl co největší plát. Plát osolíme a opepříme z obou stan. Na vál položíme celofán nebo igelit velikosti utěrky na kterém rozklepeme maso opět z obou stran, aby byl plát co nejtenčí. Maso pomažeme hořčicí, a naneseme vrstvu ochucené sekané tak, aby na konci rolování zbylo asi 5 cm plátu bez náplně. Na sekanou položíme asi 3 cm od kraje párky po celé délce, totéž opakujeme po 3 cm (opět řada párků po délce), totéž o další 3 cm dál.Mezi párky narovnáme s obou stran pásky okurek. Na okurky naneseme usmažená vejce a můžeme roládu srolovat. K tomu použijeme podložený celofán, aby se roláda dobře rolovala a při zavinování pořádně stlačujeme k sobě. Hotovou roládu dostatečně ovineme silnou nití nebo tenkým provázkem. Pečeme na vymazaném plechu asi 2 hodiny na 180 - 200 °C. Během pečení často podléváme.
Mleté maso ochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem, přidáme vejce a namočené rohlíky v mléce. Sekanou uděláme hustší, na případné zahuštění použijeme strouhánku.
Zdroj: dědeček Teplý