Bůčková roláda
1,5 kg vykostěného bůčkového plátu
sůl, pepř
200 g mletého masa
6 stroužků česneku
2 lžíce másla
3 vejce
2 cibule
2 snítky tymiánu
300 g jater
150 g loupaných mandlí
3 starší rohlíky
200 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
asi 1 litr drůbežího nebo hovězího vývaru
Rozprostřeme plát, osolíme, opepříme a potřeme 3 prolisovanými stroužky česneku. Na másle opečeme cibuli dosklovata. Do mletého masa přidáme vejce, zbylý česnek, tymián, nakrájená játra, mandle,namočené a nakrájené rohlíky předem namočené v mléce a opečenou cibulku. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nádivku naneseme na maso, zarolujeme a svážeme provázkem. Pečeme přiklopené 3 hodiny doměkka, podléváme vývarem. Pak zvýšíme teplotu na 200 °C a ještě 20 minut dopečme odkryté dozlatova.
Z pekáčku vyjmeme roládu a pekáček postavíme na plotnu. Šťávu z výpeku zaprášíme moukou, rozmícháme a zalijeme 500 ml vývaru, provaříme ještě 10 minut, přecedíme. Podáváme se šťouchanými brambory.
Zdroj: Apetit 2/2012