Ambrozie z Verchlábe
1 kg vepřové kotlety bez kosti
1,5 kg brambor
7 stroužků česneku
1 muškátový oříšek
1 lžička tymiánu
4 bobkové listy
2 lžíce sádla
sůl
Do hrnce vlijeme litr vody, vložíme do něj maso, bobkové listy a sůl. Vaříme 3/4 hodiny. Pekáček vytřeme stroužkem česneku, brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do pekáče ve třech vrstvách. Každou vrstvu posypeme rozdrceným česnekem, strouhaným muškátovým oříškem a tymiánem, osolíme a zalijeme brambory asi do poloviny vývarem z masa, nakonec poklademe sádlem. Vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme hodinu. Po půl hodině položíme na brambory na plátky nakrájené maso a pečeme další půl hodiny. Podáváme s dušeným pórkem.
Lépe je péct maso s brambory přikryté alobalem, aby nebylo tak suché. Také bych příště použila jiný druh vepřového masa, krkovička by byla asi šťavnatější.
Zdroj: Apetit 2/2006