Těstoviny zapečené se sýrem a slaninou
50 g slunečnicových semínek (kdo chce tak piniových oříšků)
200 g anglické slaniny
500 g těstoviny
300 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
200 g sýra (např. čedaru)
2 lžičky dijonské hořčice
sůl, pepř
V pánvi nasucho opražíme semínka a přendáme na talíř. Do uvolněné pánve nasypeme nakrájenou anglickou slaninu a opékáme pár minut. Těstoviny uvaříme al dente v osolené vodě. Scedíme, ale necháme si jednu naběračku vody z vaření. Mezitím nastrouháme nahrubo sýr. Do rendlíku vlijeme smetanu a zakysanku a nasypeme polovinu sýra, zahříváme dokud se nerozpustí sýr. Stáhneme z ohně a vmícháme hořčici, sůl a pepř. Omáčku přimícháme k těstovinám a promícháme, pokud je směs příliš suchá, tak přilijeme vodu z uvařených těstovin, kterou jsme si dali bokem a dosypeme k nim opečenou anglickou. Posypeme zbylým sýrem a posypeme semínky. Pečeme při 200 °C asi 20 minut, až zezlátne povrch.
Zdroj: Apetit 12/2014