Sýrovo-špenátové penne s ořechovou drobenkou
500 g těstovin (penne)
2 velké pórky
85 g másla
85 g hladké mouky
2 lžičky hořčice
špetka muškátového oříšku
1 litr mléka
350 g čedaru
4 plátky toustového chleba
85 g vlašských ořechů
400 g čerstvého listového špenátu
sůl, pepř
Ve vroucí vodě uvaříme těstoviny spolu s pórkem nakrájeným na kolečka a slijeme. Máslo, mouku, hořčici, oříšek a mléko dáme do většího hrnce, prošleháme a za stálého mícháme vaříme na mírném ohni, až směs začne bublat a zhoustne. Vaříme ještě 2 minuty a pak odstavíme, vmícháme 2/3 nastrouhaného sýra. Zbylý sýr promícháme s nakrájenými ořechy a na kostičky nakrájeným toustovým chlebem. Špenát spaříme vroucí vodou a vymačkáme. Špenát, těstoviny a pórek vmícháme do omáčky, osolíme, opepříme a rozdělíme do dvou zapékacích misek. Posypeme chlebovou směsí a zapékáme při 190 °C asi 40 minut.
Zdroj: Apetit 4/2014