Šunkofleky po italsku
500 g těstovin (fleků)
200 g uzené maso
1/2 menší dýně
1 lžíce olivového oleje
5 vajec
200 g ricotty nebo 200 ml mléka
1 hrst slunečnicových semínek
100 g parmazánu
4 lžíce strouhanky
sůl, pepř
muškátový oříšek
Do vroucí vody dáme vařit uzené maso a po 10 minutách přihodíme na větší kusy nakrájenou dýni. Vaříme dalších 10 minut, poté maso i dýni vyjmeme a do téže vody dáme vařit těstoviny dle návodu. Šťouchadlem na brambory rozmačkáme uvařenou dýni, uzené maso nakrájíme na malé kousky. Ricottu nebo mléko rozmícháme s vajíčky a směs vlijeme do rozmačkané dýně, osolíme a opepříme, přidáme maso a uvařené těstoviny a pořádně promícháme, dochutíme muškátovým oříškem. Slunečnicová semínka nasucho opražíme a přidáme do těstovin. Směs vlijeme do vymazané zapékací mísy a zapékáme 30 minut. Poté posypeme strouhaným parmazánem smíchaným se strouhanou a pečeme dalších 5 minut.
Zdroj: Apetit 10/2011