Štědrovečerní švestkový dezert
400 g sušených švestek
100 g rozinek
200 ml rumu
200 g vlašských ořechů
100 g mandlí
kůra ze dvou citrónů
2 hřebíčky, skořice
8 lžiček cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 balíčky rumových perníčků
Rozinky zalijeme rumem a necháme alespoň 2 hodiny namočené. Perníčky rozmočíme ve vodě.Švestky v hrnci zalijeme vodou tak, aby sahala aspoň dva prsty nad ně. Přidáme rozinky, nasekané ořechy, rozpůlené, oloupané mandle, kůru, cukry, hřebíček a skořici. Povaříme asi čtvrt hodiny – tekutina by se měla skoro vyvařit a švestky by měli být měkké, ale ne rozvařené. Vymačkáme vodu z perníčků a přidáme do omáčky, aby se zahustila. Hotový dezert plníme do sklenic a zalijeme zbytkem rumu. V chladu můžeme uchovat i několik týdnů. Podáváme se šlehačkou.
Zdroj: Apetit