Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štědrovečerní švestkový dezert

5. 4. 2016

 

400 g sušených švestek

100 g rozinek

200 ml rumu

200 g vlašských ořechů

100 g mandlí

kůra ze dvou citrónů

2 hřebíčky, skořice

8 lžiček cukru krupice

1 vanilkový cukr

2 balíčky rumových perníčků

 

Rozinky zalijeme rumem a necháme alespoň 2 hodiny namočené. Perníčky rozmočíme ve vodě.Švestky v hrnci zalijeme vodou tak, aby sahala aspoň dva prsty nad ně. Přidáme rozinky, nasekané ořechy, rozpůlené, oloupané mandle, kůru, cukry, hřebíček a skořici. Povaříme asi čtvrt hodiny – tekutina by se měla skoro vyvařit a švestky by měli být měkké, ale ne rozvařené. Vymačkáme vodu z perníčků a přidáme do omáčky, aby se zahustila. Hotový dezert plníme do sklenic a zalijeme zbytkem rumu. V chladu můžeme uchovat i několik týdnů. Podáváme se šlehačkou.

 

Zdroj:  Apetit