Jdi na obsah Jdi na menu
 


Linecký koláč

13. 2. 2021

175 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
3 žloutky + 1 na potření těsta
100 g mletých lískových oříšků (nebo mandlí)
nastrouhaná kůra z citronu
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetka soli
150 g studeného másla
300 g marmelády z červeného rybízu
plátky mandlí na ozdobu

 

Mouku smícháme s cukrem a žloutky, postupně přidáme oříšky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujeme chladné máslo nakrájené na kousky. Vytvarujeme bochánek a dáme na hodinu do ledničky. Pak z bochánku oddělíme čtvrtinu, tu dáme zpět do lednice. Ze zbytku vyválíme plát silný asi půl centimetry, přeneseme jej do koláčové formy a zlehka vmáčkeneme i do okrajů. Dno propícháme vidličkou, potřeme marmeládou a uválíme mřížku ze zbytku těsta z lednice. Mřížku a okraje koláče potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme při 180 °C asi 40 minut.

Zdroj: Apetit 2/2008

 

Linecký koláč