Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta

24. 4. 2021

150 g tmavé čokolády
250 g hladké mouky
75 g holandského kakaa
1,5 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky jemné soli
250 ml kefíru
3 vejce
150 g krupicového cukru
100 g hnědého cukru
125 g másla + na vymazání formy
Na polevu:
100 g tmavé čokolády
75 ml smetany ke šlehání
1 lžíce zlatého sirupu (javorového,...)

 

Dortovou formu vymažeme máslem a na dno rozložíme pečící papír. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. V míse promícháme mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu, koření a sůl. V jiné míse prošleháme kefír, vejce a rozpuštěnou čokoládu. Ve velké míse utřeme oba cukry s máslem, vsypeme suché přísady a pak vlijeme tekutou směs. Ručním šlehačem vyšleháme hladké těsto, na závěr do něj všleháme 150 ml vroucí vody a nalijeme ho do připravené formy. Pečeme při 180 °C 45- 55 minut. Necháme 10 minut chladnout ve formě a pak volně na talíři.  Na polevu zahřejeme smetanu se zlatým sirupem a jakmile se na ní začnou tvořit bublinky vlijeme na nalámanou čokoládu, opatrně mícháme a po úplném rozpuštění vlijeme na korpus.


Zdroj: Apetit 5/2020

 

korenena_cokoladovo_kefirove_buchta.jpg