Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drobenkový koláč s jablky a smetanovým krémem

10. 10. 2020

2 hrnky hladké mouky
2/3 hrnku krupicového cukru
1 lžička prášku do pečiva
125 g másla
jablka (3 větší nebo 5 menších)
2 vejce
1 hrnek smetany ke šlehání
1/2 hrnku jogurtu nebo zakysané smetany
1/2 hrnku hnědého cukru
špetka soli
na drobenku na závěrečné posypání koláče:
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/3 hrnku krupicového cukru
špetka skořice
špetka soli
125 g másla

Promícháme mouku, cukr a prášek do pečiva, přidáme máslo a promneme na jemnou drobenku. Třičtvrtě těsta vsypeme na dno vymazané formy, neupěchujeme, jen s formou lehce zakroužíme, ať se drobenka rozloží a trochu jí shrneme i do stran. Na drobenku nasypeme oloupaná, na malé plátky nakrájená jablka a posypeme zbylou drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C na 20 minut. Mezitím prošleháme vejce, cukr, smetanu, jogurt a sůl. Koláč po 20 minutách vytáhneme z trouby, zalijeme připravenou smetanovou směsí a pečeme dalších 20 minut. V misce prohněteme všechny ingredience na závěrečnou drobenku, posypeme jím koláč a vrátíme do trouby ještě na 20 minut.

Zdroj: Apetit 3/2020

 

drobenkovy_kolac_s_kremem.jpg

 

 

 

 

 

drobenkovy_kolac_s_kremem2.jpg