Obrácený meruňkový koláč
1/2 kg meruňek
2 lžíce cukru krystalu
1 vanilkový cukr
80 g másla nebo hery
100 g cukru moučky
150 g polohrubé mouky
2 vejce
1 dl mléke
1 lžička prášku do pečiva
Meruňky rozpůlíme a rozložíme na dno vymazané koláčové formy, ovoce posypeme cukrem krystalem a vanilkovým cukrem. Změklý tuk vyšleháme s polovinou cukru do pěny, potom zašleháme žloutky. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Z bílku, soli a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těsta. Nalijeme na meruňky a pečeme v troubě na 180°C asi 30 minut. Necháme krátce zchladnout a vyklopíme na tác. Podáváme teplé nebo studené s kopečkem zakysané smetany (dobrý je i s kopečkem hutného jogurtu).
Zdroj: Překvapení