Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejlepší jablečný koláč

25. 3. 2016

 

250 g hladké mouky

Špetka soli

125 g 100% tuku

100-150 ml piva desítky

5 velkých jablek

šťáva z jednoho citrónu

25 g másla

3 lžičky vanilkového cukru

3 lžíce meruňkové marmelády

2 lžíce rumu či likéru

 

Z mouky, soli, nastrouhaného tuku a piva utvoříme těsto. Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysoký  a 35 cm široké kolo (můžeme udělat i obdélník) a přesuneme na pečícím papírem potažený plech. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, pokapeme citrónem a rozdělíme na koláč asi 2 cm od okraje. Okraje mírně zahneme. Na jablka poházíme kousky másla a poprášíme vanilkovým cukrem. Pečeme dozlatova na 180 °C  asi 20 minut. Marmeládu prohřejeme s alkoholem a potřeme hotový koláč.

 

Zdroj:  Apetit

 

nejlepsi_jablecny_kolac.jpg