Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křehký jablečný koláč

27. 10. 2022

na těsto:
200 g hladké mouky
150 g másla
50 g krupicového cukru
1 vejce
na náplň:
6 velkých jablek
šťáva z citronu
25 g krupicového cukru
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
na drobenku:
85 g másla
85 g hrubé mouky
85 g třtinového cukru
kůra z citronu

Mouku a máslo dáme do mísy a prsty promneme na drobenku. Přidáme cukr, vejce a spojíme dohromady. Pokud bude směs příliš suchá můžeme přidat 2 lžíce studené vody. Těsto dáme na půl hodiny chladit v sáčku do lednice. Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mezitím co se nám chladí těsto si připravíme drobenku z másla, hrubé mouky, cukru a citronové kůry. Těsto rozválíme na pomoučené ploše a přeneseme do koláčové formy ( i do stran) přečnívající okraje odřízneme. Dovnitř rozložíme jablka, posypeme je cukrem, skořicí a muškátovým oříškem. Navrch dáme drobenku a pečeme 20 minut při 180 °C.


Zdroj: Apetit 9/2009

 

krehky_jablecny_kolac.jpg