Borůvkovec
Na těsto:
3 žloutky
120 g cukru krupice
300 g hladké mouky
200 g hery
1 prášek do pečiva
Na náplň:
perník na strouhání
citronová šťáva z půlky citronu
6 lžic nemletého maku
1 vanilkový cukr
trochu skořice
6 lžic smetany
borůvky
Na drobenku:
stejné množství másla, hrubé mouky, krupicového cukru
V misce prošleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, nakrájenou heru a propracujeme prsty v drobivou těstovou směs. Naneseme na plech a upěchujeme prsty ve stejnoměrnou plochu. (použila jsem plech o velikosti 36 x 33 a těsta bylo tak akorát) Plech se nemusí vymazávat, těsto je dostatečně mastné. Na těsto nastrouháme ve slabé vrstvě tvrdý perník (pokud nám zbyly perníčky z vánoc tak je alespoň zužitkujeme) pokapeme citronovou šťávou, další vrstva je maková, nemletý pak potom pokropíme smetanou a posypeme vanilkovým cukrem a lehce poprášíme skořicí. Nakonec vrstva borůvek (čerstvé, mražené nebo zavařené - ty musíme nechat okapat), které posypeme drobenkou vytvořenou ze stejného množství másla, cukru a mouky (dala jsem vše po 180g a ještě mi zbyla, v lednici vydrží do dalšího kuchtění). Pečeme na 180 °C 40 minut.
Zdroj: www.gurmanka.cz