Jdi na obsah Jdi na menu
 


Borůvkovec

15. 2. 2010

 

Na těsto:

3 žloutky

120 g cukru krupice

300 g hladké mouky

200 g hery

1 prášek do pečiva

 

Na náplň:

perník na strouhání

citronová šťáva z půlky citronu

6 lžic nemletého maku

1 vanilkový cukr

trochu skořice

6 lžic smetany

borůvky

 

Na drobenku:

stejné množství másla, hrubé mouky, krupicového cukru

 

V misce prošleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, nakrájenou heru a propracujeme prsty v drobivou těstovou směs. Naneseme na plech a upěchujeme prsty ve stejnoměrnou plochu. (použila jsem plech o velikosti 36 x 33 a těsta bylo tak akorát) Plech se nemusí vymazávat, těsto je dostatečně mastné. Na těsto nastrouháme ve slabé vrstvě tvrdý perník (pokud nám zbyly perníčky z vánoc tak je alespoň zužitkujeme) pokapeme citronovou šťávou, další vrstva je maková, nemletý pak potom pokropíme smetanou a posypeme vanilkovým cukrem a lehce poprášíme skořicí. Nakonec vrstva borůvek (čerstvé, mražené nebo zavařené - ty musíme nechat okapat), které posypeme drobenkou vytvořenou ze stejného množství másla, cukru a mouky (dala jsem vše po 180g a ještě mi zbyla, v lednici vydrží do dalšího kuchtění). Pečeme na 180 °C 40 minut.

 

Zdroj: www.gurmanka.cz

 

boruvkovec.jpg