Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vohrnoušky

29. 5. 2022

těsto:
170 g vody (nebo dle potřeby)
1 žloutek
60 g změklého sádla
1 lžíce rumu
80 g cukru
strouhaná citronová kůra
špetka soli
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
13 g čerstvého droždí
náplň:
1,5 vaničky (kostky) tvarohu
1 vejce
4 lžíce cukru
2 lžíce pudinku Cerme Ole
drobné ovoce (borůvky, maliny, ostružiny...)
rozpuštěné sádlo na promazávání

 

Těsto zaděláme buď v pekárně nebo klasicky ručně. Z mléka vody, lžičky cukru, lžičky mouky a kvasnic necháme vzejít kvásek a pak následně smícháme s ostatními ingrediencemi na těsto. Necháme kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň smícháním tvarohu, vejce, cukru a pudinku. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky (cca 24 kousků) ušouláme kuličku, rozplácneme na kolo, doprostřed dáme tvarohovou náplň a ze dvou stran zmáčkneme (do takové lodičky) Pokládáme je náplní nahoru do sádlem vymazaného pekáče a promažeme mezi stranami sádlem, ozdobíme ovocem a necháme ještě cca 30 minut nakynout. Pečeme při 190 °C asi 25 minut.

Jako náplň můžeme vyzkoušet: hustý pudink s kouskem másla, pudink s tvarohem, povidla, mák....


Zdroj: Pekarnomanie.cz

 

vohrnousky1.jpg

 

 

 

 

 

 

vohrnousky2.jpg