Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tradiční velikonoční mazanec

20. 3. 2016

 

 

250 ml mléka

30 g droždí

120 g cukru krupice

500 g polohrubé mouky

120 g másla

1 vanilkový cukr

Špetka soli

4 žloutky

50 g rozinek

50 g loupaných mandlí

 

Do 100 ml vlažného mléka přidáme kvasnice, lžičku cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, vanilkou a kváskem, vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko, sůl a 3 žloutky. Zapracujeme rozinky a polovinu mandlí a necháme kynout. Vytvoříme z něj dva bochánky a necháme opět kynout na plechu. Potřeme žloutkem a posypeme mandlemi a nahoře nastřihneme kříž. Pečeme asi 40 minut dozlatova na 180 °C.

 

Zdroj:  Pošli recept! 

 

mazanec.jpg