Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozpíčky Káji Maříka

11. 7. 2010

 

Na těsto:

250 ml mléka

70 g rozpuštěného másla nebo hery

80 g cukru krupice

špetka soli

1 vejce

500 g hladké mouky

20 g droždí

 

Na náplň:

150 g mletého maku

cukr dle chuti

4 lžíce povidel

1 lžička skořice

trochu mléka

 

Z mléka, droždí, lžičky cukru a mouky necháme vzejít kvásek. Smícháme s ostatními surovinami na těsto a necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Vykynuté těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm. Na každé kolečko položíme lžíci náplně. Okraje kolečka potřeme bílkem, přeložíme na poloviny a dobře přitiskneme. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme žloutkem rozmíchaným s lžící mléka a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak pečeme na 200 °C asi 10 minut dozlatova. Vychladlé sypeme cukrem smíchaným se skořicovým cukrem.

Náplň: Do vařícího mléka (asi 1 dl) vsypeme namletý mák a povaříme na hustou kaši, podle chuti osladíme a okořeníme skořicí. Přidáme povidla.

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

rozpicky_kaji_marika.jpg