Nejlepší koblihy
500 g hladké mouky
40 g krupicového cukru
40 g másla
4 žloutky
30 g droždí
3 lžíce rumu
250 ml vlažného mléka
špetka soli
kůra z jednoho citrónu
olej na smažení
zavařenina nebo povidla
Z kvasnic, 1 lžíce cukru, 1 lžíce mouky a 150 ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Zatím v míse utřeme máslo se zbylým cukrem do pěny a přidáme jeden po druhém žloutky, vlijeme kvásek, rum, sůl, kůru, mouku a se zbytkem mlékem zpracujeme na hladké těsto. Necháme asi ¾ hodiny kynout. Na pomoučené ploše rozválíme polovinu těsta, sklenicí naznačíme kruhy, doprostřed kruhu dáme kopeček zavařeniny a přiklopíme druhým rozváleným plátem těsta. Sklenicí vykrojíme kola a necháme pod utěrkou ještě čtvrt hodiny kynout. Tuk rozehřejeme v menším kastrolku a opatrně na něm smažíme koblihy dozlatova, během smažení otočíme. Vyjmeme a necháme na ubrousku okapat. Podáváme sypané cukrem.
Zdroj: Apetit