Mexický čokoládový cop
Na těsto:
125 ml mléka
1 sáček sušeného droždí (7g)
55 g krupicového cukru
4 lžíce másla
1 žloutek
1 1/2 lžičky vanilkové esence
340 g hladké mouky
špetka soli
Na náplň:
6 lžic másla
1/3 hrnku mandlových lupínků
75 g třtinového cukru
1/2 hrnku holandského kakaa
2 žloutky
1 1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička hladké mouky
špetka kajenského pepře
Na polevu:
55 g třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
4 lžíce másla
Těsto zaděláme tak, jak máme ve zvyku. Ti co mají domácí pekárnu, vloží všechny ingredience do pekárny (nakonec droždí) a zadělají těsto strojově. Ti co nemají, zadělají na kvásek, pak vše smíchají a nechají kynout.
Na náplň rozmixujeme máslo, mandle, cukr, kakao, žloutky, skořici, mouku a kajenský pepř na pastu. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku zhruba 25 x 50 cm. Naneseme na něj a rozetřeme kakaovou směs a svineme do rolády. Dáme na půl hodiny do mrazáku. Mezitím vyložíme plech pečícím papírem.
Lehce zmraženou roládu překrojíme napůl, ale jeden konec nedokrojíme a zapleteme. Necháme půl hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.
Na polevu smícháme cukr se skořicí. Horký upečený cop potřeme máslem a posypeme skořicovým cukrem.
Zdroj: Apetit 9/2013