Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mazanec podle Dity Pecháčkové

14. 4. 2020

42 g droždí
150 g krupicového cukru
350 ml mléka
750 g polohrubé mouky
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
3 žloutky
150 g másla + trocha na pomazání
hrst rozinek namočených v rumu
hrst mandlí nasekaných nahrubo
1 vejce na potření mazance

 

Z droždí, části mléka, lžičky cukru a mouky připravíme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukry, sůl, vzešlý kvásek, žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo a podle potřeby zbývající mléko a uhněteme hladké, pružné těsto. Vrátíme do misky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout hodinu. Pak zapracujeme rozinky a část mandlí,vrátíme zpět do mísy a znovu necháme kynout hodinu. Vykynuté těsto znovu propracujeme a vytvarujeme z něj bochánek (dělala jsem dva a i z jednoho bylo dost). Položíme ho na plech vyložený pečícím papírem a pomazaný máslem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 5 - 10 minut, pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších asi 50 minut. (pekla jsem méně, měla jsem menší bochánky cca 40 minut). Po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.

Zdroj: Deník Dity P.

 

mazanec_podle_dity_pechackove.jpg