Makové šneky
400 g polohrubé mouky
½ kvasnic
200 ml vlažného mléka
40 g cukru
70 g změklého másla
¼ lžičky soli
nádivka:
200g mletého maku
400 ml mléka
cukr dle chuti
skořice
2 lžíce povidel
kousek nastrouhaného perníku
Zaděláme kynuté těsto klasickým způsobem nebo necháme za nás pracovat pekárnu. Než nám těsto dostatečně vykyne připravíme si nádivku: Mléko přivedeme k varu, vsypeme umletý mák a povaříme do zhoustnutí. Ochutíme cukrem, skořicí, povidli a perníkem.
Těsto vyválíme na dva pláty, potřeme náplní, zamotáme do závinu a nakrájíme na asi 5 cm kousky, uprostřed válečku zmáčkneme tupou částí nože, potřeme vejcem a pečeme při
180 °C dozlatova.