Kynutý makový květ
450 g polohrubé mouky
200 g mléka
40 g droždí
4 lžíce cukru moučky
50 ml oleje
2 žloutky
špetka soli
vejce na potření
náplň:
200 g mletého máku
100 g švestkových povidel
200 ml mléka
cukr dle chuti
případně 100 g rybízové marmelády na mezivrstvu
Z mléka, trochu cukru, trošku mouky a kvasnic zaděláme kvásek, přilijeme k ostatním surovinám na těsto a zpracujeme, necháme kynout. Mezitím spaříme mák horkým mlékem, přidáme povidla a případně trochu cukru a uděláme náplň. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 - 5 kusů a z každého vyválím kulatou placku. Mezi placky natřeme makovou náplň, do jedné vrstvy můžeme namazat marmeládu. Doprostřed buchtové věže položíme skleničku a nařízneme nožem od okraje až ke skleničce celkem 16 zářezů. Vždy dva cípy překroutíme k sobě a necháme kynout. Po vykynutí potřeme vejcem a pečeme při 180 °C půl hodiny.
Zdroj: Peče celá zem