Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jidáše potřené medem

18. 4. 2025

 

50 g kvasnic
1 lžíce krupicového cukru
500 ml vlažného mléka
250 g másla nebo Hery
4 žloutky
150 g medu
980 g hladké mouky + 1 lžíce na kvásek
1 lžička soli
kůra z citronu
med na potření, cukr na posypání

 

 

Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžíci cukru a mouky. Zalijeme 100 ml vlažného mléka, zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Povolené máslo vyšleháme se žloutky a medem do nadýchané pěny. Přisypeme mouku a vlijeme vzešlý kvásek, promícháme a přidáme zbytek vlažného mléka, sůl a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout hodinu v teple. Z těsta odebíráme kousky cca 50 g  a z něj vytvarujeme jidáše. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 10 minut dokynout. Nakynuté jidáše potřeme rozpuštěným máslem a pečeme při 180 °C 15 - 20 minut. Trochu medu smícháme s trochou horké vody (případně ještě kouskem másla) a ještě horké jidáše jím potíráme. Na závěr posypeme cukrem.

 

 

Zdroj: Toprecepty.cz