Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodské koláče - peče celá země

19. 1. 2020

Těsto:
3 žloutky
50 g cukru krupice
300 g hladká mouky
40 g másla
20 g droždí
150 ml mléka
5 g soli
špetka muškátového oříšku
kůra z 1/2 citronové kůry
Tvarohová náplň:
200 g tvarohu
40 g cukru moučky
2 žloutky
5 g vanilkového pudinku
kůra z jednoho citronu
Maková náplň:
200 g mletého máku
20 g cukru krupice
30 g medu
150 ml mléka
skořice
Povidlová náplň:
2  g skořice
150 g povidel
20 g rumu
trocha strouhaného perníku
Na dohotovení:
100 g másla
20 g rumu
1 vejce na potření před pečením
rozinky v rumu

Z droždí, mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience na těsto, pořádně umícháme a necháme hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně. Na tvarohovou i na povidlovou náplň smícháme všechny suroviny. Na makovou napřed zahřejeme mléko a spaříme v něm mák a poté smícháme s ostatními surovinami.

Z vykynutého těsta vypracujeme dva koláče, které zdobíme (merhujeme:-). Na tvarohovou náplň položíme rozinky. Ozdobené koláče necháme ještě 30 minut kynout. Okraje těsta před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 190 °C asi 10-15 minut. Mezitím rozpustíme máslo, přidáme do něj rum a touto směsí hned po upečení koláče potřeme. Na závěr posypeme cukrem.

Zdroj: Peče celá země

 

 

chodske_kolace_pece_cela_zem.jpg