České buchty
½ kg mouky hladké
40 g droždí
150 g másla
2 žloutky
50 g cukru
250 ml mléka
2 lžíce citrónové šťávy
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citrónu
špetka soli
100 g másla na vymazání pekáče
Zaděláme kvásek z 1 lžíce cukru, mouky, kvasnic a trochy vlažného mléka. Smícháme hotový kvásek se zbytkem cukru, mouky, vajíčky, rozpuštěným máslem, citronem, vanilkou a solí, na závěr vlijeme vlažné mléko, zaděláme těsto a necháme 1 hodinu kynout. Z těsta utvoříme a naplníme buchty a řádně je vyválíme na plechu kde jsme rozpustili máslo. Troubu rozehřejeme na 180 °C a buchty necháme ještě ¼ hodiny kynout. Poté je pomastíme a vložíme do trouby. Po 5 minutách teplotu snížíme o 20 °C a ½ hodiny pečeme.
Zdroj: Apetit