České buchty s omládkem
omládek:
10 g čerstvého droždí
100 g mléka
100 g hladké mouky
těsto:
400 g hladké mouky
200 g vlažného mléka
60 g cukru
2 žloutky
5 g soli
100 g oleje
máslo na pomazání
jablečná náplň:
2 jablka
2 hrušky
šťáva z půlky citronu
20 g vanilkového cukru
1/2 lžičky skořice
1 rovná lžíce kukuřičného škrobu
Náplň můžeme použít jakoukoli, vybrala jsem si tentokrát jablečnou. Ovoce oloupeme a očistíme, pokrájíme na větší kusy, promícháme s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Zakryjeme pokličkou a povaříme 15 minut. Jakmile bude ovoce měkké, zaprášíme ji škrobem a promícháme. Rozmačkáme šťuchadlem na brambory a ještě minutu povaříme. Necháme vychladnout.
Na omládek smícháme mléko s droždím a moukou, zakryté necháme 30 minut odpočívat. Poté přivážíme ostatní suroviny. Těsto zakryjeme a necháme kynout zhruba 90 minut. Po vykynutí těsta rozdělíme na kuličky cca 45 g a necháme 10 minut odpočívat. Naplníme je náplní, namočíme v rozehřátém másle a skládáme vedle sebe do pekáče. Pekáč vložíme do igelitové tašky nebo sáčku a dáme na 40 minut kynout. Pečeme při 180 °C asi 35 minut. Po upečení potřeme opět rozpuštěným máslem (ideálně smíchaným s rumem).
Zdroj: Terapie těstem