Borůvkové koláče
500 g hladké mouky
250 g mléka
35 g droždí
115 g másla
2 žloutky
75 g krupicového cukru
kůra z ½ citrónu
5 g soli
vanilkový cukr
mandle
1 l borůvek
100 g másla
200 g krupicového cukru
200 g hrubé mouky
máslo + rum + cukr
Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru utvoříme kvásek. Smícháme s moukou, solí, mlékem, máslem, cukrem, žloutky a kůrou, zpracujeme, nenecháváme kynout a rozdělíme na kuličky. Na plech vyložený pečícím papírem vytlačíme z kuliček silnější koláčky se zvýšeným okrajem. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč poklademe borůvky a drobenkou, okraje můžeme posypat mandlemi a necháme kynout na plechu asi půl hodiny. Pečeme na 170°C asi 20 minut do zlatova. Ještě horké koláčky pokapeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a cukrem.Pocukrujeme.
Můžeme také dát pod ovoce ochucený tvaroh, koláčky tak budou vláčnější.
Zdroj: Apetit