Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrkvový velikonoční dort

13. 5. 2019

175 g másla
175 g třtinového cukru
3 vejce
2 lžíce jogurtu
175 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
3/4 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
50 g mletých mandlí
220 g mrkve
na krém  a dokončení:
500 g mascarpone
680 g smetanového sýra
80 g moučkového cukru
šťáva z 1 - 2 citronů
marcipánové mrkvičky na ozdobu

 

Mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a prášek do pečiva prosijeme do mísy. Do druhé dáme máslo, cukr a prošleháme, poté přidáme žloutky, jogurt a promícháme. Přidáme moučnou směs, mandle, nastrouhanou mrkev a řádně smícháme. Nakonec zlehka zapracujeme sníh vyšlehaný z bílků. těsto vlijeme do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečeme asi hodinu při 160 °C.

Mascarpone prošleháme se sýrem, cukrem a citronovou šťávou. Korpus dvakrát podélně prokrojíme, promažeme mascarponovým krémem a následně i celý dort potřeme. Zdobíme marcipánem.

Zdroj: Apetit 4/2015

 

mrkvovy_velikonocni_dort.jpg