Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dort s mákem a pomeranči

27. 3. 2010

 

350 g krupicového cukru

2 středně velké pomeranče

 

Na těsto:

150 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

150 g mletých mandlí

3 lžíce máku

3 velká vejce

100 g cukru krupice

 

Na krém:

8 žloutků

šťáva a kůra z 1 pomeranče a 1 citronu

100 g cukru krupice

100 g másla

 

Neloupané, omyté pomeranče nakrájíme na půlcentimetrové plátky a dáme do kastrůlku. Zalijeme 400 ml vody, přidáme cukr, uvedeme k varu a  20 minut vaříme na mírném plameni. Odstavíme a necháme vychladit. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem, stěny vymažeme tukem. Vybereme nejhezčí plátky dušených pomerančů a naklademe na dno. Zbylé pomeranče scedíme, sirup uchováme zvlášť. 100 g plátků pomeranče a 70 ml pomerančového sirupu rozmixujeme a použijeme do těsta.

Mouku, prášek do pečiva, namleté mandle a celý mak smícháme. V další míse vyšleháme vejce a cukr do pěny, vmícháme pomerančové pyré a přimícháme sypké suroviny. Těsto vlijeme na pomeranče a pečeme asi 40 - 45 minut na 180 °C. Necháme vychladnout ve formě a pak vyklopíme tak, aby se pomeranče ocitly navrchu.

Na krém prošleháme žloutky se šťávou s citrusů, přidáme cukr, máslo a nastrouhanou kůru. Vaříme v kastrolku (nejlépe pískáču na pudink)  a promícháváme. Hmota by měla zhoustnout tak, aby nestékala z obrácené lžíce (může to trvat až půl hodiny)

Korpus 2x podélně rozřízneme a potřeme plochy zbylým sirupem, potom spojujeme vychladlým pomerančovým krémem. Vršek s pomeranči ještě  potřeme sirupem. Nejlepší je dort nechat uležet do druhého dne v lednici, aby se chutě spojili.

Na těsto doporučují pekařky na internetu přidat alespoň o 1/3 víc surovin. Dělala jsem s přidáním 1/3 těsta. Krém v tom množství jak je vystačí v pohodě na přidané množství těsta.

 

Zdroj: Apetit, Snadné vaření

 

dort_s_makem_a_pomeranci.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dort_s_makem_a_pomeranci2.jpg