Dort s mákem a pomeranči
350 g krupicového cukru
2 středně velké pomeranče
Na těsto:
150 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
150 g mletých mandlí
3 lžíce máku
3 velká vejce
100 g cukru krupice
Na krém:
8 žloutků
šťáva a kůra z 1 pomeranče a 1 citronu
100 g cukru krupice
100 g másla
Neloupané, omyté pomeranče nakrájíme na půlcentimetrové plátky a dáme do kastrůlku. Zalijeme 400 ml vody, přidáme cukr, uvedeme k varu a 20 minut vaříme na mírném plameni. Odstavíme a necháme vychladit. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem, stěny vymažeme tukem. Vybereme nejhezčí plátky dušených pomerančů a naklademe na dno. Zbylé pomeranče scedíme, sirup uchováme zvlášť. 100 g plátků pomeranče a 70 ml pomerančového sirupu rozmixujeme a použijeme do těsta.
Mouku, prášek do pečiva, namleté mandle a celý mak smícháme. V další míse vyšleháme vejce a cukr do pěny, vmícháme pomerančové pyré a přimícháme sypké suroviny. Těsto vlijeme na pomeranče a pečeme asi 40 - 45 minut na 180 °C. Necháme vychladnout ve formě a pak vyklopíme tak, aby se pomeranče ocitly navrchu.
Na krém prošleháme žloutky se šťávou s citrusů, přidáme cukr, máslo a nastrouhanou kůru. Vaříme v kastrolku (nejlépe pískáču na pudink) a promícháváme. Hmota by měla zhoustnout tak, aby nestékala z obrácené lžíce (může to trvat až půl hodiny)
Korpus 2x podélně rozřízneme a potřeme plochy zbylým sirupem, potom spojujeme vychladlým pomerančovým krémem. Vršek s pomeranči ještě potřeme sirupem. Nejlepší je dort nechat uležet do druhého dne v lednici, aby se chutě spojili.
Na těsto doporučují pekařky na internetu přidat alespoň o 1/3 víc surovin. Dělala jsem s přidáním 1/3 těsta. Krém v tom množství jak je vystačí v pohodě na přidané množství těsta.
Zdroj: Apetit, Snadné vaření