Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citronový cheesecake

18. 8. 2013

 

Na korpus:

200 g máslových sušenek

100 g másla

 

Na áplň:

600 g plnotučného krémového sýra

250 g moučkového cukru

1 1/2 lžičky vanilkové esence

kůra z jednoho citronu

1 1/2 lžičky citronové šťávy

3 vejce + 1 žloutek navíc

200 ml zakysané smetany

 

Na potření:

250 ml zakysané smetany

1 lžíce moučkového cukru

2 lžičky citronové šťávy

 

Sušenky rozdrtíme nebo rozemeleme v robotu a smícháme s máslem. Dortovou formu vyložíme zespodu kolečkem vystřiženým z pečícího papíru a potřeme ho máslem. Do formy vsypeme máslovo-sušenkovou směs a upěchujeme ji skleničkou. Vložíme do vyhřáté formy na 180 °C a pečeme 10 minut.  Pustíme se do přípravy krému, všechny ingredience by měli mít pokojovou teplotu. Smetanový sýr utřeme dohladka, pracujeme rychle, aby se nám do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidáme cukr a postupně ostatní ingredience. Vejce zašleháváme po jednom. Hmotu vlijeme na sušenkový základ. Dortovou formu obalíme alobalem, protože budeme péct ve vodní lázni, pořádně utěsníme a vložíme do většího hrnce. Hrnec do poloviny formy zalijeme horkou vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C 30 minut. Troubu neotvíráme! Dezert nemá rád průvan, necháme ho ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky pomalu chladnout cca 2 hodiny. Poté přemístíme do lednice a necháme chladit do druhého dne.

Druhý den smícháme smetanu s cukrem a citronovou šťávou a přelijeme hotový dezert.

Pro lepší pikantnější chuť můžeme podávat se zkaramelizovanými nektarinkami:

5 lžic vody a 140 g moučkového cukru přivedeme k varu ve středně velké pánvi a za častého míchání necháme zkaramelizovat. Přidáme 25 g másla, 4 zralé, ale pevné nektarinky nakrájené na klínky a případně pár kapek vanilkové esence. Vaříme asi 10 minut. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.

 

Zdroj: Apetit 7/2005

 

cheesecake_original1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

cheesecake_original2.jpg