Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brusinkový dort

29. 8. 2010

 

Na těsto:

50 g másla

4 vejce

175 g cukru

špetka soli

2 lžíce kakaa

150 g hrubé mouky

1 prášek do pečiva

 

Na náplň:

5 plátků bílé želatiny

350 g brusinkového kompotu (dala jsem jeden malý (asi 190 g a stačil taky)

375 ml smetany ke šlehání

2 balíčky vanilkového cukru

 

Na ozdobu:

375 ml smetany ke šlehání

2 lžíce cukru

1 ztužovač šlehačky

150 g hořké čokolády

 

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Žloutky, 4 lžíce teplé vody a cukr šleháme do pěny, vmícháme máslo, sůl a kakao. Z bílků ušleháme sníh a přidáme ke žloutkové směsi. Mouku smícháme s práškem do pečiva a lehce vmícháme do těsta. Vlijeme do pečícím papírem vyložené dortové formy  a pečeme asi 30 minut na 175 °C. Po upečení korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Želatinu zpracujeme podle návodu a po rozpuštění do ní vmícháme brusinový kompot. Přimícháme dotuha vyšlehanou šlehačku s vanilkovým cukrem a naneseme na korpus (před nanesením piškot znovu upneme do formy). Chladíme alespoň 8 hodin. Smetanu s cukrem a ztužovačem ušleháme, 2/3 potřeme dortu a 1/3 naplníme do cukrářského sáčku a ozdobíme dortu. Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do sáčku, ustřihneme růžek a ozdobíme po obvodu dortu.

 

Zdroj: Vánoční pečení

 

brusinovy_dort.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

brusinkovy_dort2.jpg