Brusinkový dort
Na těsto:
50 g másla
4 vejce
175 g cukru
špetka soli
2 lžíce kakaa
150 g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
Na náplň:
5 plátků bílé želatiny
350 g brusinkového kompotu (dala jsem jeden malý (asi 190 g a stačil taky)
375 ml smetany ke šlehání
2 balíčky vanilkového cukru
Na ozdobu:
375 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru
1 ztužovač šlehačky
150 g hořké čokolády
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Žloutky, 4 lžíce teplé vody a cukr šleháme do pěny, vmícháme máslo, sůl a kakao. Z bílků ušleháme sníh a přidáme ke žloutkové směsi. Mouku smícháme s práškem do pečiva a lehce vmícháme do těsta. Vlijeme do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečeme asi 30 minut na 175 °C. Po upečení korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Želatinu zpracujeme podle návodu a po rozpuštění do ní vmícháme brusinový kompot. Přimícháme dotuha vyšlehanou šlehačku s vanilkovým cukrem a naneseme na korpus (před nanesením piškot znovu upneme do formy). Chladíme alespoň 8 hodin. Smetanu s cukrem a ztužovačem ušleháme, 2/3 potřeme dortu a 1/3 naplníme do cukrářského sáčku a ozdobíme dortu. Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do sáčku, ustřihneme růžek a ozdobíme po obvodu dortu.
Zdroj: Vánoční pečení