Jdi na obsah Jdi na menu
 


Banánovo-karamelový dort

5. 10. 2024

na sušenkový základ:
100 g másla
250 g oblíbených sušenek (Lotus, máslové...)
náplň:
100 g másla
100 g třtinového tmavého cukru
400 g slazeného kondenzovaného mléka
na ozdobu:
4 banány
300 ml smetany ke šlehání

1 sáček ztužovače šlehačky
strouhaná čokoláda
rafaelo kuličky, snickers tyčinka

 

Na základ dortu smícháme rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem, upěchujeme do formy o průměru cca 20 cm včetně okrajů do výšky asi 4 cm. Dáme chladit.

Připravíme náplň. V pánvi zahřejeme máslo a cukr na mírném ohni. Mícháme, až cukr zkaramelizuje. Sejmeme z plotny a necháme minutku vychladit a pak přilijeme kondenzované mléko. Vrátíme na oheň a přivedeme k varu. Nalijeme na sušenkový základ. Po vychladnutí dáme na 3 hodiny do chladničky. Ušleháme smetanu se ztužovačem, do poloviny zamícháme na plátky nakrájené banány a navršíme na karamelovou vrstvu. Na ni zbylou šlehačku. Ozdobíme nakrájenými snickerskami, nastrouhanou čokoládou a rafaelem. Dáme vychladit.

Zdroj: Apetit 11/2011

 

 

bananovo_karamelovy_dort2.jpg

 

 

 

 

 

bananovo_karamelovy_dort1.jpg