Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomerančová bábovka od Petry

23. 2. 2020

300 g cukru moučky
200 g másla
vanilková esence
6 žloutků
1 smetana ke šlehání
50 g hořké čokolády
100 g vlašských ořechů
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
6 bílků
1 pomeranč
1 lžíce třtinového cukru
Poleva:
40 g másla
70 g cukru moučky
1 lžíce kakaa
1 lžíce rumu (nebo pomerančového likéru Grand Marnier)

Nejprve si připravíme domácí kandovanou pomerančovou kůru. Škrabkou oloupeme tenkou vrstvu pomerančové kůry. Kůru vložíme do rendlíku s vodou, tak aby byla ponořená, a necháme přejít varem. Poté scedíme a propláchneme pod tekoucí vodou. Postup varu a cezení kůry opakujeme 3×. Při posledním varu ale nahradíme vodu vymačkanou pomerančovou šťávou a přisypeme lžíci třtinového cukru. Tentokrát nevyléváme ani neproplachujeme, ale necháme ve šťávě macerovat. Kůru před použitím vyjmeme z nálevu a nakrájíme na velmi tenké nudličky.

Vymažeme a vysypeme formu. Bílky našleháme do pevného sněhu. Cukr našleháme s máslem do světlé pěny, postupně přidáme vanilku a žloutky. Nakonec lehce zašleháme smetanu. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Nahrubo podrtíme čokoládu a ořechy. Všechny sypké suroviny přidáme do směsi másla, žloutků a smetany, přidáme nakrájenou a lehce vymačkanou pomerančovou kůru nakonec zlehka vmícháme i sníh z bílků. Nalijeme do formy a pečeme cca 1 hodinu na 170°C.

Na polevu zahřejeme máslo a vmícháme ostatní ingredience. Potřeme ještě teplou bábovku.

Zdroj: Peče celá země - cukrářka Petra

 

pomerancova_babovka_od_petry1.jpg

 

 

 

 

 

pomerancova_babovka_od_petry21.jpg