Beránek z červené řepy s čokoládou
3 střední bulvy červené řepy
3 vejce
2/3 hrnku třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2/3 hrnku podmáslí
50 g tmavé čokolády vysokoprocentní
70 g másla
2 hrnky celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
na dokončení
60 g tmavé vysokoprocentní čokolády
6 lžic smetany ke šlehání
kakao
lyofilizované maliny (jahody)
hrst pistácií
Řepu uvaříme doměkka (nebo koupíme už vařenou), oloupeme, nakrájíme na kostky a rozmixujeme na pyré. Potřebujeme přesně 2 hrnky pyré. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem. Za stálého šlehání přidáme pyré z řepy a podmáslí. Mezitím zahřejeme ve vodní lázni čokoládu s máslem, necháme zchladnout a poté přilijeme do mísy k vejcím. Přisypeme mouku smíchanou s prdopečem, sodou a solí. Vlijeme do pořádně vymazaného a vysypaného beránka a pečeme při 180 °C 45 - 60 minut. Před vytažením provedeme test špejlí, zda je již upečeno. Beránka necháme chvíli vychladnout a pak vyklopíme z formy. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na polevu a přimícháme k ní smetanu. Beránka zasypeme kakaem, hřbet přelijeme čokoládou a posypeme nasekanými malinami a pistáciemi.
Zdroj: Apetit 4/2025