Bábovka s mákem, likérem a rybízem
5 vajec
150 g krupicového cukru
250 ml oleje
špetka soli
300 g hladké mouky
prášek do pečiva
citronová kůra z jednoho citronu
250 ml vaječného likéru
100 g červeného rybízu
80 g mletého máku
na dokončení:
200 g moučkového cukru
malinový sirup a voda na polevu
Vejce vyšleháme spolu s cukrem a olejem do nadýchané pěny. Mouku přesejeme spolu s práškem do pečiva a solí přes jemné síto a vmícháme citronovou kůrou. Moučnou směs a vaječný likér poté stěrkou opatrně po částech zapracujeme do vaječné pěny. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku (máme-li silikonovou formu jsme tohoto ušetřeny). Polovinu těsta vlijeme do formy a rovnoměrně ji posypeme polovinou rybízu. Do druhé poloviny těsta vmícháme mák a navrstvíme na světlé těsto, posypeme zbytkem rybízu. Pečeme při 190 °C 15 minut, pak snížíme na 180 °C a pečeme asi 45 minut. Upečenost bábovky vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Po upečení vyklopíme na talíř a necháme zcela vychladnout. Z moučkového cukru, trochu sirupu a kapky vody umícháme hladkou polevu a polijeme jí bábovku.
Zdroj: Apetit 2020/4