Salát z obřích fazolí a slaniny
12 plátků anglické slaniny
1 lžíce olivového oleje
2 velké mrkve
1 cibule
1 lžička mleté papriky
2 snítky tymiánu
2 stroužky česneku
180 ml bílého vína
trochu kečupu (protlaku)
800 g konzervovaných bílých fazolí (nebo předem uvařených)
petrželka
sůl, pepř
Slaninu nakrájíme na kousky a osmahneme dokřupava. Vyjmeme z pánve a necháme stranou. Na olej vsypeme nakrájenou cibuli a na malé plátečky mrkev, tymián i mletou papriku a za stálého míchání opékáme asi 3 minuty. Pak přihodíme nasekaný česnek a pokračujeme 2 minuty. Vlijeme víno a kečup, zvýšíme plamen a necháme 10 minut probublávat, aby se odpařil alkohol. Vmícháme fazole, povaříme, osolíme opepříme, přidáme slaninu a lehce prohřejeme, můžeme podávat teplé i studené.
Zdroj: Apetit 1/2008