Drožďová pomazánka
60 g sádla
1 cibule
4 kostky droždí
2 lžíce strouhanky
sůl, pepř
6 vajec
3 lžíce mléka
100 g uzeniny
2 kyselé okurky
pažitka
Na pánvi rozehřejeme tuk a osmahneme na něm nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání ho zahříváme, dokud se úplně nerozpustí. Po chvíli se začne droždí opět spojovat a oddělovat od tuku. V této fázi se droždí začne opékat, pokračujeme a mícháme, dokud se tuk úplně neoddělí a droždí nezrůžoví. Pak přisypeme uzené, osmahneme ho a přisypeme strouhanku. Opékáme, dokud se tuk nevsákne do strouhanky a hmota je sypká. Vlijeme vejce promíchané s mlékem a za stálého míchání je necháme srazit. Nakonec přidáme okurky, sůl a pepř.
Mažeme na čerstvý chléb, sypeme pažitkou. Dobrá je tato pomazánka jak teplá, tak studená.
Zdroj: Apetit 10/2012