Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrkvová polévka s fetou a quionoou

5. 10. 2024

2 lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1,2 kg mrkve
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky mleté uzené papriky
kůra a šťáva ze 2 citronů
750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
sůl
100 g quinoy
300 g sýra feta (lze nahradit balkánským sýrem)
1 lžíce octa
nasekané bylinky: máta, petrželka

 

Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo, koření a nastrouhanou citronovou kůru, opékáme asi 4 minuty. Zalijeme vývarem a 600 ml vroucí vody, osolíme a přivedeme k varu. 10 minut vaříme. Mezitím uvaříme quinou doměkka (cca 10-12 minut) slijeme a odložíme bokem. Polévku stáhneme ze sporáku, přidáme citronovou šťávu a polovinu fety. Rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a citronovou šťávou. Nalijeme do talířů, doprostřed navršíme quinou, posypeme bylinkami a zbylou fetou. Podávat můžeme s libanonským chlebem.

Zdroj: Apetit 4/2014

 

mrkvova_polevka_s_fetou.jpg