Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuřecí vývar sta chutí

26. 1. 2019

1)Připravíme základ: na 2 lžících oleje nebo másla opékáme 5 minut nadrobno nakrájenou zeleninu, celkem až 4 hrnky směsi (mrkev, cibule, pórek, petržel, celer, česnek...) a špetku soli, až zelenina změkne, před koncem opékání můžeme přidat koření (bobek, koriandr, černý pepř, kmín, nové koření, rozmarýn, tymián...)

2) základ opečené zeleniny s kořením zalijeme cca 3 litry vody a vaříme 20 minut, až do vývaru přejdou všechny chutě a vůně. Pak přecedíme.

3) do vývaru vložíme uvařené kuřecí maso, nudle nebo (brambory, fazole, těstoviny, kroupy, bulgur, rýže...) a zeleninu dle chuti ( špenát, kapusta, houby, hrášek, kukuřice, rajčata...) Vaříme za občasného míchání dokud není vše měkké.

4) dokončíme dochucením (citronová šťáva, sójová omáčka, smetana, bylinky) dle potřeby osolíme a opepříme.

Nejsnazší kuřecí vývar:

1 kuře
2 střední mrkve
2 řapíky celeru
1 cibule
sůl, pepř

Omyté kuře vložíme do studené vody (cca 5 litů) přiklopíme a přivedeme k varu. Ztlumíme a necháme táhnout cca 30 minut. Sbíráme pěnu. Pak přidáme nakrájenou mrkev, celer, cibuli, lžičku soli, 1/2 lžičky pepře a vaříme dalších 20 minut. Kuře vytáhneme a necháme chladnout, zbytek zeleniny vaříme dál. Kuře vykostíme a maso obereme. Kosti vrátíme do vývaru a přiklopené vaříme dalších 30 minut. Vývar přecedíme.

Zdroj: Apetit 3/2014

 

kureci_vyvar_sta_chuti.jpg