Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapustičková polévka

24. 4. 2021

1 kg růžičkové kapusty
sůl, pepř
1 lžíce másla
1 cibule
1 jablko
tymián
1/2 lžičky drceného kmínu
750 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce čerstvé majoránky
strouhaný muškátový oříšek
lžíce octu
100 g anglické slaniny

 

Kapustičky vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Potom je ihned scedíme (vodu z kapustiček necháme do základu polévky), zchladíme pod tekoucí vodou a odložíme je stranou. V hrnci opečme nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme nastrouhané jablko a minutu opékáme, pak vsypeme tymián a kmín a přilijeme smetanu a vývar. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Zhruba v polovině varu přisypeme téměř všechny kapustičky (pár necháme na ozdobu). Mezitím si opečme nakrájenou slaninu na kostičky. Polévku rozmixujeme a okořeníme majoránkou, prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a octem. Podáváme ozdobené kapustičkami a anglickou.


Zdroj: Apetit  2/ 2020

 

 

kapustickova_polevka.jpg