Zapečená quinoa s batáty a červenými fazolemi
2 batáty
1 červená paprika
1 cibule
30 ml olivového oleje
1 lžička mletého kmínu
1 stroužek česneku
250 g quinoy
500 ml zeleninového vývaru
sůl
20 g másla
200 g steril. kukuřice
250 g červených streil. fazolí
150 ml rajčatového pyré
pepř
150 g čedaru
1 limetka
Batáty, papriku a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a zalijeme olejem, přidáme kmín, nadrcený česnek, vše promícháme a pečme v troubě při 200 °C 20 minut.
Quinou namočíme na 10 minut do studené vody, propláchneme, scedíme a vložíme do hrnce. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 15 minut. Poté odstavíme z plotny a necháme zakryté dalších 5 minut. Quinou smícháme s upečenou zeleninou, zasypeme kukuřicí a fazolemi, přidáme pyré, osolíme, opepříme a promícháme. Zapékací mísu vymažeme máslem. Nasypeme zeleninovou směs a posypeme nastrouhaným čedarem. Pečeme při 180 °C 20 minut. Nakonec můžeme pokapat šťávou z limetky.
Zdroj: Albert časopis