Vejce Benedikt
Na holandskou omáčku:
2 vaječné žloutky
50 ml bílého vína
špetka soli
70 g másla
citronová šťáva na dochucení
ostatní suroviny:
30-50 ml octa
4 vejce
1 lžička másla
4 plátky šunky
Žloutky dáme do mísy, přilijeme k nim víno a špetku soli. Mísu postavíme nad vodní lázeň a stále šleháme dokud žloutky nezačnou houstnout. Pomalu přiléváme a zašleháváme rozpuštěné máslo na zjemnění a zahuštění. Dochutíme citronovou šťávou.
Do hrnce s vodou přilijeme ocet. Na 300 ml vody počítáme cca 4 lžíce octa. Vodu přivedeme těsně pod bod varu, voda nesmí vřít, bublinky by potrhaly vejce. Vejce po jednom rozklepneme do naběračky. Naběračku pak ponoříme do horké vody a opatrně do ní vejce vypustíme. Vejce pošírujeme asi 3 minuty. Bílek musí být pevný, zatímco žloutek musí zůstat tekutý.
Toustový chléb opečeme v topinkovači, plátek šunky osmahneme na trošce másla na pánvičce. Na talíř položíme toustový chléb, na něj plátek šunky, vejce a to celé přelijeme omáčkou.
Zdroj: Apetit 4/2014