Tarte flambée
( aneb francouzský cibulový koláč )
400 g hladké mouky
8 g sušených kvasnic
špetka soli
náplň:
200 g slaniny
3 cibule
200 ml créme fraiche (lze nahradit vícetučnou zakysanou smetanou)
sůl, pepř, muškátový oříšek
200 g ementálu
Smícháme droždí ve 2 lžících vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kvásek, 200 ml vlažné vody a promícháme. Vypracujeme měkké a nelepivé těsto. Necháme 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a vyválíme na tenký plát. Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a propícháme vidličkou. Créme fraiche okořeníme špetkou muškátového oříšku, trochou soli a pepře a rozetřeme po těstě. Koláč posypeme nakrájenou slaninou, na tenká půlkolečka nakrájenou cibulí a nakonec nastrouhaným sýrem.Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 10 minut.
Snědeno ještě tentýž den. Moc chutnal i dětem a to je co říct. Dožadují se repete :-)
Zdroj: Apetit 11/2011