Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pizza podle Svatojánu

13. 5. 2019

 

42 g čerstvého droždí
600 g hladké mouky
12 lžic olivového oleje
3 cibule
3 stroužky česneku
3 plechovky krájených rajčat
sůl, bazalka

 

Kostku droždí rozmícháme v 300 ml vlažné vody dohladka. Do mísy prosijeme 600 g hladké mouky, přidáme půl lžičky soli, 8 lžic olivového oleje a rozmíchané kvasnice. Promícháme, vyklopíme na vál a dobře rukama zpracujeme na hladké pružné těsto. Dáme zpět do mísy na 45 minut kynout.

Mezitím si připravíme omáčku: cibule a česnek nasekáme a orestujeme na zbytku olivového oleje, přidáme rajčata z konzervy i se šťávou, osolíme a 20 minut podusíme. Těsto rozdělíme na 4 části, rozprostřeme na vymaštěný plech, na těsto naneseme omáčku, posypeme bazalkou a zdobíme tím, co máme nejraději. Lehce pokapeme olivovým olejem a pečeme na 200 °C asi 15 minut.

 

Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu I

 

pizza_podle_svatojanu.jpg