Koláč s nivou a hruškami
250 g celozrnné mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
120 g másla
3 vejce
2 hrušky
100 ml smetany
150 g smetanového sýra (lučiny)
180 g nivy
pepř
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme máslo a zpracujeme v drobenku. Přidáme žloutek a 4 lžíce studené vody a zpracujeme v těsto, které vtlačíme do vymaštěné koláčové formy a dáme na 20 minut do chladna. Dvě hrušky oloupeme a pokrájíme na cca 12 plátků. V míse ušleháme dvě vejce a bílek, přidáme smetanu a lučinu, rozmícháme na hladký krém. Do krému přidáme 100 g rozdrobené nivy a okořeníme pepřem. Vychlazený korpus naplníme sýrovou hmotou, poklademe plátky hrušek a povrch posypeme zbytkem rozdrobené nivy. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C na 10 minut, pak teplotu zmírníme na 170 °C a dopečeme 20 minut.
Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu I