Rychlá svíčková omáčka
2 lžíce oleje
1 vetší cibule
1 citron
3 mrkve
2 petržele
1/2 menšího celeru
sůl
2 bobkové listy
4 nové koření
6 celých pepřů
50 g másla
1 smetana ke šlehání (případně zakysaná smetana)
mléko na zředění
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přihodíme plátky citronu, krátce osmahneme, přisypeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a opečeme. Zeleninu podlijeme vodou, osolíme, přidáme koření a dusíme doměkka. Z podušené zeleniny odstraníme koření a citrony a rozmixujeme. Dáme znovu vařit, vložíme plátek másla a necháme rozpustit. Přidáme hořčici a smetanu. Máme-li moc husté, přilijeme mléko. Můžeme vmíchat zakysanou smetanu. Podáváme se šlehačkou a brusinkami.
U dětí mělo obrovský ohlas...