Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koprová omáčka se zastřeným vejcem podle šéfkuchaře Eliáše

15. 11. 2013

 

100 g másla

3-4 lžíce krupicového cukru

4 lžíce octa

500 ml hovězího vývaru

100 ml mléka

sůl, pepř

8-10 plátků světlého toustového chleba

svazek čerstvého kopru

300 ml smetany ke šlehání

4 vejce

 

V hrnci rozehřejeme máslo a vsypeme do něj cukr. Přilijeme ocet, necháme přejít varem a pak zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, přilijeme mléko a ochutíme solí a pepřem. Necháme bublat na mírném plameni a zatím okrájíme z toustového chleba kůrky a střídu a nalámeme na menší kousky. Nalámaný chléb vsypeme do omáčky a povaříme asi 10 minut. Občas promícháme metličkou. Stáhneme z ohně a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Kastrol postavíme zpět na sporák, vmícháme smetanu a nakrájený kopr a necháme přejít varem, aby se smetana prohřála a stáhneme z ohně.

Na zastřené vejce přivedeme k varu vodu ve vyšším hrnci s 3 lžícemi octu a trochou soli. Vytvoříme vír rychlým mícháním vody vařečkou ve stále stejném směru.Vyklepneme jedno vejce přímo do víru. Nepouštíme ho do vody z velké výšky, aby se nerozlil žloutek. Stáhneme oheň a vaříme 3 minuty. Opatrně vejce vytáhneme děravou naběračkou.

 

Zdroj: Apetit 7/2011

 

koprovka_podle_sefkuchare.jpg