Koprová omáčka se zastřeným vejcem podle šéfkuchaře Eliáše
100 g másla
3-4 lžíce krupicového cukru
4 lžíce octa
500 ml hovězího vývaru
100 ml mléka
sůl, pepř
8-10 plátků světlého toustového chleba
svazek čerstvého kopru
300 ml smetany ke šlehání
4 vejce
V hrnci rozehřejeme máslo a vsypeme do něj cukr. Přilijeme ocet, necháme přejít varem a pak zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, přilijeme mléko a ochutíme solí a pepřem. Necháme bublat na mírném plameni a zatím okrájíme z toustového chleba kůrky a střídu a nalámeme na menší kousky. Nalámaný chléb vsypeme do omáčky a povaříme asi 10 minut. Občas promícháme metličkou. Stáhneme z ohně a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Kastrol postavíme zpět na sporák, vmícháme smetanu a nakrájený kopr a necháme přejít varem, aby se smetana prohřála a stáhneme z ohně.
Na zastřené vejce přivedeme k varu vodu ve vyšším hrnci s 3 lžícemi octu a trochou soli. Vytvoříme vír rychlým mícháním vody vařečkou ve stále stejném směru.Vyklepneme jedno vejce přímo do víru. Nepouštíme ho do vody z velké výšky, aby se nerozlil žloutek. Stáhneme oheň a vaříme 3 minuty. Opatrně vejce vytáhneme děravou naběračkou.
Zdroj: Apetit 7/2011